22.09.2018

Eén jaar na datum organiseerden Stad Damme en WVI in samenwerking met Defensie een tweede publieksmoment over de toekomst van de kazerne. Ruim 400 inwoners en geïnteresseerden kwamen de sfeer opsnuiven op de site: te voet of met hun favoriete tweewieler. Het afgelopen jaar werd het ontwikkelingsconcept voor Kwartier 51 verrijkt met input van bewoners, lokale verenigingen, bedrijfsleven,… Om 17u00 werd de maquette onthuld waarop de toekomstplannen vorm krijgen:

Wonen en werken combineren zorgt voor een dubbele winst: de nabijheid van de woon- en werkplaats vermindert het woon-werkverkeer, de nabijheid van de dorpskern maakt zachte mobiliteit mogelijk. Kwartier 51 wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen: jonge gezinnen, ouderen, alleenstaanden en werkende stellen. Naast vrijstaande woningen, gekoppelde woningen en woon-werkateliers worden ook appartementen voorzien.

Ook ondernemers krijgen er hun thuisbasis. Naast de creatieve hubs/werkplekken, blijven ook een deel van de bestaande loodsen behouden voor de klassieke KMO’s. De bestaande villa -zichtbaar vanaf de straat- krijgt de bestemming horeca, en zal fungeren als de ontmoetingsplaats voor jong & oud, bewoner & ondernemer, …

Het uitgangsbord van de site wordt een nieuw centraal gelegen park dat meteen de link met het dorp en het domein van Ryckevelde accentueert. Deze openbare buitenruimte, groot ereveld genaamd, wordt multifunctioneel en groen ingericht voor sport en events. Aansluitend kan er in de natuurlijk ingerichte zuidrand ‘stijlvol’ gekampeerd worden in lodgetenten, en wordt er ook plaats voorzien voor mobilhomes.

In afwachting van de eerste realisaties op de site wordt de kaart getrokken van tijdelijke invullingen die het terrein levendiger zal maken. Zo wordt opnieuw het loopevenement Miles for Smiles georganiseerd.

Enkele sfeerbeelden van het tweede inspraakmoment van 22 september 2018:

 

« of 8 »

 

« of 2 »